logo

Ons eten gemeten

Kokende man leest een recept terwijl hij in de pan roert

Wat eet de Nederlandse bevolking? En wat verandert daarin door de jaren heen? Hoe gezond eten we eigenlijk? Sinds 1987 wordt dat om de paar jaar gedetailleerd in kaart gebracht via de Voedselconsumptiepeiling  (VCP). Dit onderzoek vindt plaats onder de Nederlandse bevolking in het algemeen, en richt zich daarnaast specifiek op enkele bevolkingsgroepen, zoals jonge kinderen en ouderen.

Gegevens verzamelen

Sinds 2003 coördineert het RIVM als onafhankelijke overheidsorganisatie de verzameling van de gegevens. Daarnaast is het RIVM verantwoordelijk voor de opzet, methodiek en kwaliteit van de VCP, plus de publicatie en het beheer van de gegevens. Berekend wordt hoeveel voedingsstoffen, zoals vitamines, we binnenkrijgen, maar ook hoeveel mogelijk schadelijke stoffen, zoals gewasbeschermingsmiddelen. De bevindingen worden gebruikt om beleid te maken over gezonde voeding en veilig voedsel, om het aanbod aan voedingsmiddelen te verbeteren en bij voorlichting over en onderzoek naar voeding.

Gewenst consumptiepatroon

Een gezond voedingspatroon is van belang om overgewicht en chronische ziekten tegen te gaan. Dankzij de VCP is bekend wat mensen gemiddeld consumeren en hoe dat zich verhoudt tot het gewenste consumptiepatroon. We eten bijvoorbeeld te veel zout en ongezonde verzadigde vetten, zoals roomboter, en te weinig vis, groente en fruit. Dit kan worden verbeterd door het aanbod van voedsel aan te passen en gezond eetgedrag te stimuleren. Zo weten we dankzij de VCP welke producten de belangrijkste bronnen zijn van de hoge zoutinname. Op basis van die kennis heeft de overheid voedselproducenten aangespoord om bepaalde producten minder zout te laten bevatten, zoals brood, kaas, vleeswaren, en kant-en-klare producten.

Meer over de voedselconsumptiepeiling

Home / Topprojecten / Ons eten gemeten

Menu